20160827_112203Ik ben ongeveer 18 jaar geleden begonnen met biologische groente en fruit eten en deed 2 maal per jaar een citroensap kuur om de organen te ontgiften van toxische stoffen en om overtollig vet af te schudden. Door bewust water te gaan drinken werd een water vitalisator aangeschaft voor op de hoofdleiding en ging ik, samen met mijn partner, iedere keer een stapje verder in gezond en bewust eten, drinken en bewegen.

Rond 2013 was ik regelmatig op zoek naar onderwerpen over gezondheid die mij interesseerden en kwam ik regelmatig uit bij www.westonprice.nl. Dit forum was er om te discussiëren over hoe je jezelf het beste kunt voeden volgens oude tradities en wat je kunt doen als je aan een “moderne” ziekte lijdt. Tegenwoordig zijn de discussies te volgen op www.fatsforum.nl. Het uitgangspunt van deze website is de Canadese tandarts Weston Price die rond 1920 op bezoek ging bij culturen als Eskimo’s, Aboriginals, Masaï en Schotten. Deze culturen waren nog niet in aanraking gekomen met het westerse dieet, bestaande uit bijvoorbeeld jam, suiker, witmeel en ingeblikt eten. Het bleek dat deze stammen vrijwel geen gaatjes in het gebit hadden, een ronde tandboog, volgroeide gezichten en dat westerse welvaartziektes als diabetes, reuma, artritis etcetera niet voor kwamen.
Weston Price onderzocht wat deze volkeren dan wel aten en er bleek een grote overeenkomst in hun dieet te zitten. Het bestond uit het nuttigen van veel dierlijke vetten(50%) en eiwitten(40%), groente en fruit en weinig koolhydraten(10%). Het dier wat gegeten werd, werd helemaal opgebruikt waarbij de botten niet overgeslagen werd. Hiervan werd Bone Broth gemaakt: een bouillon rijk aan mineralen, aminozuren en gelatine wat zeer voedzaam is en de volkeren gezond en sterk hield.

Het boek van Weston Price (Voeding en fysieke degeneratie) wat uitgebracht is in 1930, is in 2012 vertaald in het Nederlands door Mike Donkers en dit boek is voor Rob’s Traditional Food een grote inspiratiebron. Ik probeer mij zo goed mogelijk volgens de richtlijnen van het Weston Price dieet te voeden en voel mij er heel goed bij. Er staan bij ons vrijwel geen voedingsmiddelen op het menu met meer dan 5 ingrediënten omdat wij zo ongeraffineerd mogelijk voedsel gebruiken.

Op de marktkraam staat er Bone Broth oftewel bottenbouillon van rund, kip, eend, en lam, ossewit, kokosolie en Keltisch zeezout die uit het dieet van Weston Price komen.